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   YOU ASKED US 
Q: When is construction a construction 
project under the Occupational Health 
and Safety Act (OHSA)? 
 
A: The Ministry of Labour (MOL) 
enforces compliance with the OHSA 
and its regulations for the protection of 
workers in Ontario.  
 
Most teaching scenarios, such as a 
class doing construction in the school 
parking lot or apprentices doing 
construction in a local training centre 
would likely not be worker-supervisor-
employer relationships under the 
OHSA, and would not trigger the 
OHSA definition of a construction 
project.  
 
If a teacher is teaching a construction 
course on a construction project in a 
portable, as long as it stays inside the 
portable on the site, the teacher would 
not likely be a “supervisor” under the 
law. If a project is being constructed 
for monetary compensation, i.e., 
students are paid, as soon as the class 
goes outside into the site of the 
project, and the teacher then directs 
the students to work, the teacher could 
become a “supervisor” under the 
OHSA, and this could be a 
construction “project” as defined in the 
OHSA.  
 
Section 27 of the OHSA outlines 
specific duties that a supervisor has 
under the law to protect workers. The 
law also requires employers to appoint 
competent supervisors, knowledgeable 
about the work and safety on the job.  
 
The MOL recommends that teachers 
contact their local MOL office for 
information prior to beginning any work 
that seems similar to the above 
mentioned scenario. 

TISH’S TIPS 
MORE “BRIGHT IDEAS” CAN BE FOUND IN THE 

“RESOURCE FOR TEACHERS OF COOPERATIVE 

EDUCATION”. IT’S YOUR ONE-STOP GUIDE TO HELP 

YOU DELIVER YOUR HEALTH AND SAFETY 

EXPECTATIONS! DON’T LEAVE HOME WITHOUT   IT!! 

We welcome your questions, comments and suggestions for future newsletters at 
info@livesafeworksmart.net

Links 
www.e-laws.gov.on.ca/html/statutes/english/elaws_statutes_90o01_e.htm   

www.e-laws.gov.on.ca/html/regs/english/elaws_regs_910213_e.htm 

www.labour.gov.on.ca/english/atwork/youngworkers.php  

 BRIGHT IDEA 
FOR CO-OP TEACHERS WHO WANT TO HAVE A GUEST SPEAKER ON HEALTH 

AND SAFETY, WHY NOT HAVE THEM IN ON THE FIRST INTEGRATION DAY? 

THAT WAY, YOUR STUDENTS HAVE BEEN IN THEIR PLACEMENT AND HAVE 

BEEN TRAINED BY THEIR EMPLOYER IN THE HEALTH AND SAFETY PRACTICES 

OF THEIR PLACEMENT AND WILL BE PREPARED TO ASK QUESTIONS AND 

DISCUSS THE TOPIC.

Revisiting Certifications in Specialist High Skills 
Major (SHSM) Programs 
BY TISH AMICO, Education Consultant for the Ministry of Labour 

Back in 2007 in one of our newsletters, we 
spoke about SHSM programs and the 
compulsory and elective certifications that 
are required in all sectors, some of which 
involve health and safety.   
 
In travelling the province, many teachers 
have asked me for some clarification on the 
role of the teacher in delivering health and 
safety “training” to prepare students for the 
workplace. What is the significance of 
“certification”? Are teachers qualified after a 
“Train-the-Trainer” course to deliver 
“training” to and certify students in health 
and safety? Can an outside trainer deliver 
the safety “training”? Does this “training” 
take the place of workplace safety training 
by the employer? 
 
First and foremost, teachers and outside 
trainers deliver courses on various topics. 
One of these courses that may fulfill the 
requirements of an SHSM could deal with 
health and safety. But this is a course or 
program only, and is not training. These 

courses deliver education and awareness 
only, and prepare students for workplace 
training. Job-specific and job site safety 
training are the SOLE responsibility of an 
employer as specified in Ontario’s 
Occupational Health and Safety Act 
(OHSA). 
 
The certifications that are issued by 
either the teacher or an outside agency 
are an indication of successful 
completion of a GENERIC course. These 
certifications tell the employer that the 
student is aware of the importance of 
health and safety and has some 
knowledge of the topic. 
 
FYI: There is no provincially- recognized 
health and safety certification that is 
portable or transferable from one 
workplace or one job to another as the 
law is clear that safety training must be 
provided by the employer. In conclusion, 
workplace-specific safety training by the 
employer is ALWAYS required. 

Disclaimer: This newsletter has been prepared to help the workplace parties 
understand some of their obligations under the Occupational Health and Safety Act 
(OHSA) and regulations. It is not legal advice. It is not intended to replace the OHSA 
or the regulations.  FOR FURTHER INFORMATION PLEASE SEE FULL 
DISCLAIMER 

Vol. 4 
Issue 1 

 

mailto:info@livesafeworksmart.net
http://www.e-laws.gov.on.ca/html/statutes/english/elaws_statutes_90o01_e.htm
http://www.e-laws.gov.on.ca/html/regs/english/elaws_regs_910213_e.htm
http://www.labour.gov.on.ca/english/atwork/youngworkers.php
http://www.labour.gov.on.ca/english/hs/hs_disclaimer.php

